София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Йончева: Като зам.-министър Боил Банов фалшифицирал документи

Депутатът от БСП разкри схема за корупция

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Журналистката Елена Йончева пусна разследване, с което потвърждава незаконни действия през март 2016 г. на тогавашния заместник-министър Боил Банов.

В записа, който представиха тази сутрин в централата на БСП ясно се чува как зам-министъра Банов иска да "опрости" 700 000 лв. неустойка на фирмата- строител. За целта дава указания, с които да се преправят и фалшифицират документи.

Обектът, за който се говори в записа е Ларгото - Строителство на античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" - 2-3 етап. Изпълнител е ДЗЗД "Антична Сердика". Водещ партньор в обединението е "Пътища и мостове" ЕООД. Ръководители от страна на изпълнителя са инж. Драгомир Драганов.

"Банов в телефонен разговор, който започва с „Ало, … Банов съм“, дава указания как да бъдат подправени документи, за да не си прибере държавата 700 000 лв., разговаря с независим одитор, а с ръководителя на фирмата договарят как да синхронизират документите, за да не плати фирмата неустойката от 700 000 лв. на държавата, която дължи за закъснението", разказа Йончева.

Ето и част от разговора от записа:

Банов: Имаме такъв проблем. Поради забава на СМР за период от 33 дни, те са сметнали 0.2 от стойността на договора и сумата е 690 000 - 700 000 неустойка. Ние трябва да ги искаме от онези... Сядаш с Мечкунов или с не знам кой, правиш акт 10 и го раздробяваш. Може ли да го организираме? Но трябва да са периоди,в които няма строителна документация.

Служител: Това е строителният надзор, инвеститорският и Мечкунов, трябва да подпишат? Те ще подпишат ли?

Банов: Ами ще разпишат...

Служител: Значи така да направят, че тези 33 дни...

Банов: Тези 33 дни да се покрият с акт 10 назад, за да изчезне въобще това условие... Но това, трябва да го направим до дни.

Сигналът се изпраща до ОЛАФ и прокуратурата. Органите трябва да разберат дали Банов се е облагодетелствал финансово от неговото деяние.