София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Йончева осъди Борисов на първа инстанция

Лидерът на ГЕРБ й дължи 5000 лева

6 годиниПравосъдие 7 Боряна Райчева

Бойко Борисов и управляващата партия, чийто лидер е, дължат на депутатката от БСП и журналист Елена Йончева сумата от 5000 лева за непозволено увреждане. Това реши Софийския районен съд, разглеждащ делото. 
 
Припомняме, че Йончева заведе иска, след като миналата година на 10-и и 12-и март съответно в Бургас и Варна Борисов заяви публично, че правителството на ГЕРБ е било принудено да плаща милиони за журналистическите й интервюта.
  
Съдийският състав е приел за доказано, че Йончева е претърпяла вреди от първото изказване на Борисов по време на събитие в Бургас, в което той казва: „Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето? Питам: Ако за интервю държавата България, през една от централите си, плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати". 
 
Друга негова реплика от събитието, с която съдът приема, че е увредил Йончева, е „бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж - премиер тогава.“, в която е визирана и връзката в миналото на журналистката с бившия премиер Сергей Станишев. 
 
Решението на съда е от 17 май. Бойко Борисов и ГЕРБ са осъдени да платят солидарно на Елена Йончева и разноски за 825 лева. Нейният иск беше за 20 000 лева, но не е бил уважен в цялост.
 
 В издадения от съда документ се подчертава още, че думите на Борисов са били ясно и недвусмислено насочени именно към Йончева и публиката е стигнала до този извод, без да се налагат интерпретации. Решението може да бъде обжалвано пред Софийския градски съд.