София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Йончева: Политиците в България нямат право да лъжат

Политиката у нас се правела с лъжи и манипулации, смята тя

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Присъдата за Борисов показва, че политиците в България нямат право и не могат да си позволяват да лъжат, независимо дали става дума за предизборна кампания или извън нея“. Това заяви плед bTV говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева и подчерта: „По този начин в България се прави политика – с лъжи, с манипулации”.

Тя обясни, че присъдата е за казаните от него реплики пред камерите на националните телевизии многократно в Бургас, във Варна и след това повторени в националните медии, както от него, така и от членове на ГЕРБ. Йончева даде за пример казаното от Борисов на 13.03.2017г.: „Та това ново лице, което си позволи да каже за ГЕРБ, че краде и ако продължи да изрече още една дума, ще наруша закона и ще изляза да кажа как бяхме принудени милиони да платим за нея. Много добре си спомням в предишния мандат как платихме едни големи пари, милиони. Казах просто да си мери приказките". Тя обясни, че съдът е постановил, че това е клевета и не е вярно. „Не става въпрос за държавна тайна, а за това, че държавата не е плащала никакви милиони. Става дума за манипулация", поясни депутатът.

Елена Йончева обясни, че адвокатът на Бойко Борисов твърди, че той не е казал тези думи и ако ги е казал, те не се отнасят за нея и тя сама се е припознала в тези реплики. Тя изрази изненадата си, че никой, включително и нейни колеги журналисти, досега не са го попитали дали ги е казвал и ако ги е казал за кого са се отнасяли думите. „Неговият адвокат тогава неговото мение ли изразява или прави своя интерпретация?“, попита народният представител. Тя изтъкна, че един от аргументите на адвокатите е бил и че казаното е било по време на кампания, като така се допуска, че по време на кампания може да се лъже и по този начин се прави политика у нас. „Всички ние, независимо дали сме журналисти, граждани, политици, трябва да търсим своите права в съда, за да не продължава държавата ни да бъде управлявана по този начин“, коментира говорителят на ПГ на левицата.

„Съдът постанови г-н Борисов да плати 5000 лева. Тази сума ще дарим на кампанията "Повече българчета за България 2018“, заключи Елена Йончева.