София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Йончева: В случая с Хасково отговорността се прехвърля

Няма взаимодействие между отговорните институции

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Предлагаме създаване на временна комисия за установяване на потенциално опасните конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейни води на територията на България, причините за тяхното възникване и последиците за здравето на българските граждани. Това заяви говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева при представяне на предложението, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Йончева попита, каква е причината една от отговорните за питейната вода институции да прави проучвания и да установява наличието на радиоактивно замърсяване на водата в един град, а останалите институции започват да взимат мерки месеци по-късно.

Тя заяви, че в случая с Хасково всички институции са знаели за радиоактивната вода и са мълчали. „Отговорността се прехвърля“, коментира Йончева и попита: „Кои са следващите български градове, които ще пострадат?"

Временната комисия трябва да установи защо няма взаимодействие между отговорните институции, защо гражданите не са били защитени и какво трябва да се направи. Да се разбере какви са последиците за гражданите и да се установят всички случаи на съмнение за радиоактивно заразяване на питейната вода, обясни Йончева.