София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Йотова се отметна, идеята за уседналост не била на президента

Правосъдното министерство си превишило правомощията

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Вицепрезидентката Илияна Йотова отрече, че президентът Румен Радев е поискал от Министерството на правосъдието промени в законите, които да лишат живеещите в чужбина български граждани от право на глас. Според Йотова президентът не е упражнил натиск върху министерството и в нито един момент не е застъпвал тезата, че може на български граждани да бъде забранено да гласуват.

Правосъдното министерство е превишило правомощията си, смята вицепрезидентката.

Според уволнения от министерството заради публикуваните спорни промени обаче Любомир Талев те са били включени в проекта по настояване на президентството, като това е станало на среща, на която са присъствали президентът Румен Радев и правният му секретар Емилия Друмева.

Промените предвиждаха изискване за уседналост от поне три месеца, за да може съответният избирател да упражни правото си на глас.

Йотова каза още, че политиката трябва да бъде на привличане на българските граждани и че е необходима активна регистрация за гласуване на избори.