София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ирак конфискува имотите на Садам Хюсеин

Общо 4257 служители на режима остават без имущество

6 годиниПолитика 14 Боряна Райчева

Ирак нареди да бъде конфискувано имущество на бившия диктатор Саддам Хюсеин.

Освен към Саддам, същата мярка ще бъде наложена и на 4257 висши служители от неговия режим, както и на техни близки, съобщи Франс прес.
Списъкът с имената е съставен от иракския орган, натоварен със задачата да издири бившите членове на партията БААС и включва техните съпруги, деца, внуци и други роднини.
В него фигурират бивши губернатори на провинции, офицери от службите за държавна сигурност и разузнаването, от въоръжените сили и личната охрана на бившия президент.
След падането на режима през 2003 г. военнизирани групи, въоръжените сили и представителите на новата власт заграбиха много от имотите, принадлежали на семейството на Саддам Хюсеин и на други бивши ръководители.
Тази мярка цели да предаде официален характер на конфискацията на това имущество.  Рагад Хюсеин, дъщеря на бившия президент, заяви днес пред местен новинарски портал, че ще се обърне към европейски адвокати и ще сезира международни съдилища, за да се защити от предвидените мерки.