Гледай
на живо

Иракски Кюрдистан провежда референдум за независимостта си

Право на глас имат повече от 3 млн. души

Иракски Кюрдистан провежда референдум за независимостта си Президентът на иракски Кюрдистан Масуд Барзани гласува на референдума за независимостта на автономия... thumbnail text

Президентът на иракски Кюрдистан Масуд Барзани гласува на референдума за независимостта на автономията.
Гласуването се е провело в една от избирателните секции в центъра на Ербил, столицата на автономията. Барзани е отказал да отговаря на журналисти.
На референдума са гласували активно и други кюрдски политици, включително съперникът на Барзани Талабани и Патриотичният съюз на Кюрдистан.
На брифинг в навечерието на изборите ЦИК информира, че право на глас имат повече от 3 млн. души. Отворени са 6846 избирателни секции и са формирани 1737 комисии.
Право на глас има всеки, който има иракско гражданство и е регистриран на територията на Иракски Кюрдистан и кюрдските територии извън автономията (има се предвид спорните територии).
За кюрдите, които живеят извън Кюрдистан, е предвидено онлайн гласуване на определен сайт.
Багдад и много страни по света категорично се противопоставят на референдума. В навечерието на народното гласуване Иран и Турция стартираха учения близо до границите на иракски Кюрдистан, освен това Иран затвори въздушната си комуникация с автономията. Турското външно министерство призова гражданите на страната да напуснат територията на кюрдската автономия във връзка с проведеждането на референдум за независимост.
Иракски Кюрдистан е името на кюрдска автономна област, която е със статут на широка автономия в рамките на Ирак. Районът обхваща провинциите Дохук, Сюлеймания и Ербил в северната и североизточната част на Ирак.