София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Иран е подпомогнал "Ал Кайда" за атентата на 11 септември

Това призна изтъкнат ирански дипломат

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Изтъкнат ирански политик призна, че Иран съзнателно е улеснявал преминаването през територията на страната на членовете на Ал Кайда, които по-късно са извършили терористичните атентати от 11 септември 2001 г., съобщава The Washington Free Beacon.

Мохамед Джавад Лариджани, бивш дипломат, член на политически влиятелно иранско семейство, е разкрил пред местна телевизия, че иранското разузнаване тайно е помогнало на екстремистите от "Ал Кайда" свободно да се придвижат, а също така и да получат убежище в Ислямската република.

В доклад на комисия, съставена от правителството на САЩ за атентата от 11 септември и публикуван на 22 юли 2004 г., също се твърди, че бойците на „Ал Кайда“ свободно са пътували прес Иран. Според данни на комисията, ислямската република е имала значителна роля в организирането на нападенията срещу американския народ на 11 септември.

Лариджани обясни, че членовете на "Ал Кайда" са поискали иранските власти да не подпечатват паспортите им, защото саудитското правителство ще ги преследва, ако знае, че са пътували до Иран.

"Нашето правителство се съгласи да не подпечата паспортите на някои от тях, защото те са били на транзитни полети в продължение на два часа и са възобновявали полетите си, без да имат паспорта си подпечатан", каза Ларижани. "Въпреки това техните движения бяха под пълния контрол на иранското разузнаване", допълва той.

„Един от пилотите, които минаха през иранското въздушно пространство преди 11 септември, беше отговорен за извършването на атаките, а военен лидер на "Хизбула" седна до него, добави Лариджани.

Тези забележки биха могли да послужат като допълнително потвърждение на констатациите на комисията относно участието на Иран в атаките.

Федерален съдия в Ню Йорк нареди на Иран да плати милиарди долари за обезщетение на жертвите от 11 септември. Делото бе стартирано за първи път през 2004 г. и е разрешено да продължи напред през 2016 г., след като Конгресът прие Закона за правосъдието срещу спонсорите по тероризма.