София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Иран може да се оттегли от ядрената сделка?

Европа прави всичко възможно, за да спаси споразумението

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Москва не изключва оттеглянето на Иран от ядрената сделка. Това заяви във вторник, заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков. "Мисля, че е невъзможно напълно да пренебрегнем сценария на оттеглянето на Иран от споразумението, ако то не работи на принципа за Иран ", каза той.

"Искам да се отбележи, че цялата ситуация е с много висока динамика, което може да се отрази на настроението в различни столици, може би това число в Техеран", обясни Рябков.

Заместник-външният министър на Руската федерация отбеляза, че опасността от увеличаване на военното напрежение в Близкия изток след решението на Съединените щати да напуснат Съвместния всеобхватен план на действие нараства.

Москва не очаква САЩ  да преразгледат решението си да се оттеглят от иранската ядрена сделка.

Руският външен министър Сергей Лавров пък заяви днес, че Съединените щати са загубили всички права съгласно Съвместния всеобхватен план за действие за ядрената програма на Иран, след като напуснаха договора.  Според руския външен министър европейските партньори вече са подложени на натиск от Съединените щати за ядрена сделка.

Москва вижда, че "ще има сериозен натиск върху тях". "Но европейските колеги ни казват, че се готвят да не зависят от САЩ в своите търговски и икономически връзки с Иран и ще предприемат някакви компенсаторни мерки", продължи Лавров. "Ние сме заинтересовани да обсъдим това съвместно от всички държави, които остават в рамките на постигнатото споразумение за иранската ядрена програма. "

От своя страна министрите на външните работи на Франция и Великобритания, Жан-Ив льо Дриан и Борис Джонсън, изразиха общата си решимост да спасят иранското ядрено споразумение от 2015 г. Това стана на брифинг в Лондон.

„В сряда в Брюксел ще обсъдим какво може да се направи за помагане на британските и европейските фирми да са уверени, че могат да продължат да развиват търговска дейност с Иран. Не казвам, че ще е лесно, но сме решени да защитим нашите фирми", заяви Борис Джонсън.

Ние оставаме страни по споразумението и ще го прилагаме докато Иран го спазва, добави френският първи дипломат.

Франция, Великобритания, Германия и Иран ще обсъждат в Брюксел бъдещето на сделката.

Европейският комисар по енергетиката Мигел Ариас Каниете пък ще посети Техеран на 19-20 май, за да обсъди енергийното сътрудничество между Иран и ЕС.