София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Иран показа нова ракета с обсег 1000 км

Техеран разполага ракети с обсег до 2000 километра

пропускане
5 годиниТехнологии 5 Боряна Райчева

Корпусът на гвардейците на Ислямската революция представи днес нова крилата ракета с обсег 1000 километра, предадоха световните агенции, като се позоваха на иранската агенция "Сепах".

Ракетата се казва "Дезфул" и е по-модерен модел на ракетата "Золфагар" с обсег 700 километра, отбелязва ТАСС. Иран обяви в събота, че е изпитал успешно крилата ракета с обсег над 1350 километра. Ракетата се наричаше "Ховейзех" и новината за теста съвпадна с 40-ата годишнина от Ислямската революция, припомня "Франс прес".

Новата ракета "Дезфул" беше представена от бригадния генерал Амирали Хаджизадех, командващ авиокосмическите сили на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, и от генерал Мохамед Али Джаафари. Представянето стана в завод за производство на ракети, но местоположението му не се уточняваше в съобщението на агенция "Сепах".

Техеран казва, че разполага ракети с обсег до 2000 километра, които поставят Израел и американски военни бази в региона в обхвата им, припомня "Ройтерс". Агенцията допълва, че иранската полуофициална агенция "Фарс" е публикувала днес снимки от подземно ракетно предприятие в Иран, наречено "Подземен град".

Същевременно днес американският Държавен департамент призова Иран да спре дейностите, които нарушават резолюциите на ООН, предаде "Ройтерс". Изявлението беше по повод изстрелването на сателит от Иран миналия месец. Иран вече каза, че ще е готов за ново изстрелване след няколко месеца.

Според Техеран ракетите са предназначени за отбрана и нямат нужда от международно одобрение. Ракетната програма на страната обаче поражда големи противоречия. Причината за това отчасти се крие в сериозната опасност, която иранските оръжия със среден обсег създават за Израел, отбелязва ДПА.