София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Иран приветства договорката на Русия и Турция за Идлиб

Нова военна операция ще бъде избегната

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Техеран приветства споразумението между Русия и Турция за сирийската провинция Идлиб, подписано в Сочи. Това заяви днес официалният представител на Министерството на външните работи на Ислямска република Иран Бахрам Газеми, цитиран от ТАСС.

"Споразумението, обявено след среща на Путин и Ердоган в Сочи, е важна стъпка към решаването на проблема с терористите в Идлиб ",  се казва в изявление, публикувано на интернет страницата на Министерството на външните работи. Газеми добави, че "тази мярка помага за решаването на проблема на Сирия и се доближават до установяването на мир в страната, имайки предвид всички хуманитарни аспекти".

Той подчерта, че "основната цел на външната политика на Ислямска република Иран е да спре кръвопролитието в региона и да го освободи от терористи". "Надяваме се, че срещата в Сочи ще изиграе важна роля в рамките на процеса от Астана, чиято цел е ранното разрешаване на проблема със Сирия", каза дипломатът.

В понеделник, след тричасова среща с турския лидер Реджеп Ердоган, руският президент Владимир Путин заяви,  че Русия и Турция са се договорили до 15 октомври в Идлиб да бъде създадена демилитаризирана зона по протежение на линията на контакт между въоръжената опозиция и сирийски правителствени сили.

В допълнение, до 10 октомври, по предложение на президента на Турция, се планира да да бъдат изтеглени от зоната всички тежки оръжия, танкове, няколко ракетни установки, пушки и минохвъргачки на всички опозиционни групи.

„Русия и Турция отново подчертаха решимостта си да се борят с тероризма в Сирия във всичките му форми и проявления“, каза Путин и призова за активизиране на работата на конституционния комитет по Сирия. "Ние продължаваме да работим върху формирането на конституционна комисия от представители на ръководството на Сирия, опозиционните сили и гражданското общество, за да се гарантира стартирането на дейността му в близко бъдеще", посочи руският държавен глава.

След разговорите министрите на отбраната на Русия и Турция подписаха меморандум за стабилизирането на ситуацията в зоната на деескалация провинция Идлиб. В отговор на въпросите на журналистите началникът на руския военен отдел заяви, че предвид постигнатите споразумения, новата военна операция в сирийската провинция ще бъде избегната.