София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Иран забрани английския в началния курс

Бил проводник на чуждо влияние

6 годиниПолитика 36 Боряна Райчева

Иран забрани преподаването на английски в началните училища, след като иранският върховен водач аятолах Али Хаменей заяви, че ранното изучаване на този език създава условия за западно "културно нашествие", предаде "Ройтерс".

"Преподаването на английски език в официалния курс на обучение на държавните и частните начални училища е против законите и правилниците", заяви по иранската държавна телевизия ръководителят на държавния Висш съвет за образованието Мехди Навид-Адхам, цитиран от агенцията и от "Ню Йорк таймс". По думите му в този етап на образованието трябва да се положат основите на иранската култура в програмата на учениците.

Някои начални училища в страната преподават английски, но обикновено това се случва в средния етап на образованието, на възраст между 12 и 14 г. Някои деца учат език на допълнителни уроци извън учебната програма.

В реч през 2016 г. върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей предупреди за опасностите от "културна инвазия" в страната и изрази гнева си от "преподаването на английски дори в предучилищните учреждения". Той каза, че макар да няма нищо против да се учат чужди езици, става дума за "разпространяването на чужда култура в страната между деца, младежи и млади възрастни".