София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ирански сайтове настройват държавите срещу Русия, твърди експерт

Пропагандата се разпространява сред младежите и интелигенцията

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Реформаторски сайтове от Иран правят опит да настроят страните срещу Русия, смята старши научен сътрудник на Центъра за изучаване на страните от Близкия и Среден Изток ИВ РАН Елена Дунаева.

"Ултрареформаторски сайтове в Иран сега са пълни с информации, че Русия се е договорила с новоизбрания американски президент Доналд Тръмп в ущърб на Иран, и иска да забие ноц в гърба на Иран, и ние нямаме доверие“, заяви Дунаева на прес конференция.

По думите й, опозиционните кръгове на Иран има прозападна настройка на силите, основно сред младежите и интелигенцията на големите градове, които в различни ситуации постоянно изразяват отрицателно отношение към Русия.

„Това е пропаганда, смятам че идва от Западна и частично от Израел“, каза Дунаева.

По мнението на експерта определени кръгове сред младежите са „плодородна почва“ за такава пропаганда. Това възниква в тези кръгове, които са ориентирани на Запад и говорят за необходимостта от промяна на ислямския режим, отбелязва Дунаева.