София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ирена Соколова: Образованието е обща отговорност

Ранното отпадане от училище не е само български проблем, смята депутатката

8 годиниОбразование 2 Боряна Райчева

Новият закон за образованието дава възможност на всички да участват в образователния процес. Така депутатката от ГЕРБ и председателка на женската организация на партията Ирена Соколова коментира в предаването "Делници" на телевизия "Евроком" промените в сферата на просветата.

Според нея обществените съвети са начин повече хора да се ангажират с училището, да се създадат възможности за родители, за различни организации за бизнеса. Мотивацията не се изгражда само в училището, изгражда се в семейството, от средата, в която общува дадено дете, каза депутатката.

В новия закон центърът на системата е детето, коментира още тя. Но отговорностите са за всички, за цялото общество, посочи Ирена Соколова.

Според нея делът на отпадналите от образователната система деца нараства, но това не е само български проблем. Тя коментира, че в новия закон са заложени мерки, насочени срещу ранното отпадане от училище и една от тях са целодневните занимания.