София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ирина Бокова е четвърта в надпреварата за ООН

Следващият генерален секретар е Антонио Гутериш

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Антонио Гутериш спечели битката за генерален секретар на ООН с 13 гласа „за“, 0 - „без мнение“ и 2 „против“. 67-годишният португалец ще бъде четвъртият европеец, който ще заеме поста. Номинацията на Гутериш изглежда като приемлив компромис в един напрегнат международен контекст. Сериозното влошаване на отношенията между Русия и САЩ, както и между Русия и Запада усложни процеса по избиране на приемник на Бан Ки-мун.

България влезе в надпреварата с две кандидатури – на Ирина Бокова и Кристалина Георгиева, едната от която дори си извоюва предно място в класацията.

След галсуването Ирина Бокова получава 7 гласа „за“, 1 „без мнение“ и 7 „против“. Този резултат доведе Бокова до официалното четвърто място в световната надпревара. По данни на Reuters обаче Ирина Бокова се класира втора. Това даде повод за прогнози, че тя ще бъде избрана за заместник на Гутериш и с това всъщност ще се спази ротационният принцип за избор на кандидат от Източна Европа на висока позиция в ООН.

Официалната кандидатура на българското правителство Кристалина Георгиева показа по-лош резултат. Тя се нареди на осма позиция с 5 гласа „за“, 8 - „против“ и 2 „без мнение“ . Това доведе до редица искания за оставки на премиера и външния министър.

Ето и официалните данни за класирането след финалното гласуване в ООН:

1. Антонио Гутеруш (13-0-2);
2. 2. Вук Йеремич (7-6-2);
3. Мирослав Лайчак (7-6-2);
4. Ирина Бокова (7-7-1);
5. Хелън Кларк (6-8-1);
6. Сузана Малкора (5-7-3);
7. Дануло Турк (5-8-2);
8. Кристалина Георгиева (5-8-2);
9. Сърждан Керим (5-9-1);
10.Наталия Герман (3-11-1).