София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ирина Бокова е трета след предварителното гласуване за генерален секретар на ООН

Води бившият министър-председател на Португалия Антонио Гутиереш

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Българската кандидатка за генрален секретар на ООН Ирина Бокова се нареди на трета позиция след предварителното гласуване в Съвета за сигурност. Преди нея в списъка са бившият министър-председател на Португалия Антонио Гутиереш и бившият словенски президент Данило Тюрк.

Кандидатите за поста са общо 12, но могат да се появят и още в процеса на гласуването, което с очаква да приключи през октомври.

На предварителния етап всеки от кандидатите бива оценяван от членовете на Съвета със сигурност с „Окуражавам“ и „Обезокуражавам“. Гласуването е тайно. Кандидатите, които са получили преобладаващ брой обезкуражителни оценки, не са длъжни да се оттеглят, но се очаква повечето лошо оценени да го направят.

През есента ще се състои следващият етап от гласуването. Новият генерален секретар трябва да бъде одобрен и от петте постоянни членки на Съвета за сигурност – САЩ, Русия, Франция, Великобритания и Китай. Всяка от постоянните членки на Съвета има право да наложи вето.