София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ирина Бокова в диалог с още 4 – ма кандидати за Генерален секретар на ООН

Бяха обсъдени теми като миграцията, екстремизма и културното наследство

8 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Българският кандидат за Генерален секретар на ООН Ирина Бокова участва в нов кръг неформални диалози с четирима нейни съперници за високия пост. Диалогът започна на 13 юли от 2:45 ч. бълг.вр. в централата на ООН и продължи повече от час.
 
Предизвикателства като бежанците, конфликтите, нарастването на екстремизма и разрушаването на културното наследство поставят под въпрос умението на страните по света да намират заедно решения на проблемите. Бокова заяви, че ако бъде избрана за генерален секретар на световната организация, ще работи в тази посока.
 
Кандидатите за поста Генерален секретар на ООН говориха и по други актуални въпроси, включително за ситуацията в Близкия изток. Бокова призова за изграждане на доверие между палестинците и израелците, а Тюрк подчерта необходимостта от обединяване на усилията за помирение на сирийците. 
 
Бокова посочи, че ако бъде избрана на най-високия пост в световната организация, ще се бори за междукултурен диалог, толерантност, мир и преодоляване на различията. Тя посочи образованието не само като предпоставка за развитието, но и като средство за превенция на екстремизма, на конфликтите. Тя се позова на опита си като генерален директор на ЮНЕСКО, за да увери, че е способна да се справи с управлението на ООН.
 
В диалога участваха петима кандидати за мястото на Бан Ки Мун. Освен Бокова, в дебатите участват бившият президент на Словения Данило Тюрк, бившият президент на Нова Зеландия Хелън Кларк, кандидатът на Коста Рика Кристина Фигерес, бившият външен министър на Черна Гора Игор Лукшич, информира БГНЕС.