София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ирландия подкрепя България за Западните Балкани

Бойко Борисов се спрещна с премиера на Ирландия

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Ирландия Лео Варадкар обсъдиха актуални въпроси от европейския дневен ред и Българското председателство на Съвета на ЕС.
„ Българското правителство има много амбициозна програма и Ирландия поема отговорността да работи за вашия успех“, заяви Лео Варадкар.

Борисов подчерта, че между двете държави има приятелски отношения и воля за сътрудничество. Той добави, че всеки премиер ни е важен, когато става въпрос за интеграцията на Западните Балкани. Премиерът на Ирландия добави, че е напълно запознат с тази тема.

„Ние подкрепяме приемането на държавите от Западните Балкани в ЕС. Искаме да им помогнем при кандидатстването, за да им гарантираме просперитет и сигурност“, обясни  Лео Варадкар.

Друг важен въпрос, който бе обсъден на срещата, бе темата за Брекзит. Премиерът на Ирландия заяви, че трябва да се запазят най-добрите отношения между ЕС и Обединеното кралство.

„Имаме на своя страна по време на председателството Ирландия като добър наш приятел. Едно ни обединява – ние сме за максимално стабилна, единна, цялостна и силна Европа с всички трудности, които имаме в момента. Считаме, че с воля и желание можем да ги преудолеем“, заяви Бойко Борисов.

Сред останалите обсъдени теми бяха и изграждането на ефективно бизнес сътрудничество, задълбочаването на търговско-икономическото  партньорство между двете страни, увеличаването на двустранния стокообмен и ирландските инвестиции и туристи у нас.