София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ирландия се опитва да блокира преговорите за Брекзит

Въпросът за единствената сухопътна граница е според между Ирландия и Великобритания

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Външните министри на Ирландия и Великобритания не постигнаха съгласие по темата за Брекзит. Дъблин заяви, че засега не е съгласен преговорите между Лондон и Брюксел да минат към фазата за бъдещите търговски отношения, предаде Reuters.

Бъдещият статут на границата между Република Ирландия и Северна Ирландия, която  ще бъде единствената сухопътна граница между ЕС и Великобритания, е един от трите ключови въпроса, които Брюксел настоява да бъдат договорени.

На среща в Дъблин външните министри на двете страни  - Саймън Ковини и Борис Джонсън поддържаха дружески тон, но останаха раздалечени в позициите си по няколко ключови въпроса. "Да, ние всички искаме да се мине към втора фаза от преговорите за Брекзит, но точно сега не сме на място, което ни позволява да го направим", каза ирландецът. Според него по въпроса за границата има сериозни разминавания и те трябва да бъдат изяснени.

Джонсън обаче настоя, че преговорите могат да минат на фаза търговия, защото граничният въпрос би бил решен като елемент от митническите отношения между Обединеното кралство и Европейския съюз. И докато той твърди, че Лондон няма никакъв интерес от "твърда граница" с Ирландия, пространството за постигане на компромис се стеснява, защото северноирландската Демократична юнионистка партия, която е за Брекзита, заяви, че Републиката "се опитва да блокира" преговорите.