София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Иска се заличаване на партия на Марешки

Прокуратурата внесе молба в СГС

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Прокуратурата внесе искова молба в Софийския градски съд (СГС) за прекратяване на една от двете политически партии, които оглавява Веселин Марешки. Преди изборите на 26 март стана известно, че лидерът на "Воля", която премина 4-процентната бариера и влезе в парламента, е ръководител и на друга политическа формация - "Национално движение свобода и демокрация", а прокуратурата започна проверка по казуса.

Прекратяването се иска на три основания от Закона за политическите партии:

- Партията не е пререгистрирана съгласно изискванията на закона през 2005 г.

- Повече от пет години от последната ѝ съдебна регистрация не е участвала в избори

- Партията не е провеждала предвидените в устава заседания на върховния орган съгласно Закона за политическите партии и устава на партията не по-малко от веднъж на 5 г. и не е представила в съда за вписване състава на новото ръководство.

Според Закона за политическите партии един и същи човек не може да участва в учредително събрание на партия, ако е член на друга партия. В закона обаче не са предвидени санкции.