София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Искаме от Косово да признае българско малцинство

Президентът се срещна с Хашим Тачи и Филип Вуянович

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Президентът Румен Радев се срещна последователно с колегите си от Косово и Черна гора, които са в София за срещата за Западните Балкани. По време на разговорите си с тях той поиска официално признаване на българското малцинство в Косово, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Само преди два месеца Албания прие закона за защита на националните малцинства, в който се признава съществуването и на българско такова. В страната живеят около 50 хил. души, които се определят като българи.

Радев също така се обяви за увеличаване на броя на косовските студенти в българските университети. От своя страна колегата му Хашим Тачи допълни, че трябва да се вземат мерки за засилване на търговския обмен между двете страни.

Президентът на Черна гора Филип Вуянович благодари на Радев за подкрепата на България във всяка сфера на страните от Западните Балкани в процеса на европейската им интеграция, реализирането на демократични реформи и покриването на критериите за членство в ЕС.

Двамата президенти изразиха готовността на двете страни в най-кратък срок да бъдат задействани проекти за взаимна свързаност в сферата на енергетиката, инфраструктурата и цифровизацията.