София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Искат да изхвърлят Русия от Олимпиадата в Корея

Световната антидопингова агенция проверява руската програма за борба със стимулантите

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Русия може да бъде изхвърлена от зимните олимпийски игри в корейския град Пьончан следващата година. Днес световната антидопингова агенция WADA започва проверка на руската програма за борба със стимулантите. Ако проверката извади наяве нарушения, почти сигурно Русия няма да има нито един отбор на игрите, а само отделни състезатели. Те обаче няма да имат право да стартират под флага на Русия, както и трябва да са доказали, че никога в кариерата си не са взимали допинг.
Проверката на WADA стартира, след като още 12 държави поискаха отстраняването на Русия от Олимпиадата заради допинг-нарушения. Сред тях са Полша, Португалия, Швейцария и Белгия. Така общо 28 страни подписаха призив до МОК за недопускането на руските спортисти до най-голямото спортно събитие в света. "Многобройните доказателства за корупция и машинации поставят под съмнение чистотата на игрите в Пюьончан", се казва в призива на 28-те държави.
Засега от WADA се въздържат от крайни коментари по адрес на Русия. Според шефовете на борбата с допинга, ако руската антидопингова агенция изпълни всички изисквания на WADA, тогава може да се стигне до нейната реабилитация. WADA има три критерия, според които ще вземе решение. Първо, Русия трябва да признае резултатите от разледването, обнародвано в доклада на Ричард Макларън. В него Русия бе обвинена в държавно подпомагане на допинг-нарушенията от страна на спортистите на тази страна. Второ, Москва трябва да даде пълен достъп до пробите с урина на руските атлети. И трето са резултатите от проверката, която тръгва от днес и ще приключи в края на седмицата.