София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Искат да свалят Мъск от поста му в „Тесла“

Част от акционерите смятат, че спъва компанията

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Очаква се на  годишна среща на управителния съвет на акционерите на „Тесла“ да се гласува предложение, което може да свали Илън Мъск от позицията му на изпълнителен  директор на компанията. В момента Илон Мъск съвместява двата поста на собственик и изпълнителен директор. 
 
Според част от акционерите, сред които и  Дзин Джао, притежаващ 12% от акциите,  държейки двете позиции Мъск повече пречи на компанията, отколкото  й помага, особено в момент на криза като сега. 
 
 
”Независим ръководител на борда на акционерите е преобладаваща практика на международните пазари, като Обединеното кралство например. Вече и в САЩ някои от големите компании имат независим директор на борда. "Тесла" не трябва да е изключение от това”, смята Джао. 
 
Той също така допълва, че Мъск е част и от "СоларСити", както и от "СпейсЕкс", и не може да бъде определен като независим управител. "СоларСити" е компания снабдител на "Тесла", специализирана в изработването и поддържането на соларни системи. "СпейсЕкс" е частна американска компания за авиокосмическо производство и космически транспортни услуги, основана от Мъск през 2002 година. 
 
„Тесла“ беше поискана от акционерите си и миналата година, за да се добавят независими членове на борда. До този момент обаче не беше правено искане Мъск да се откаже от позицията си.
 
Съветът иска от акционерите да гласуват против това предложение и в разпространено тяхно изявление се призовава за лоялност към Мъск.