София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Искат оставките на Гешев и Георгиев заради делото „Иванчева“

Защитници на двете жени изнесоха потресаващи факти пред журналисти

5 годиниПравосъдие 19 Боряна Райчева

Защитниците на отстранената от длъжност кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова искат оставката на Иван Гешев и Пламен Георгиев (шефовете на Специализираната прокуратура и на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество). Това обяви на пресконференция пред журналисти бившият пиар на общината Петър Кърджилов. По думите на Кърджилов, от 19 свидетели по делото на Иванчева и Петрова, само четирима са подавали сигнали. Нито един от тях обаче не е за подкуп – всичките са за забавени преписки.

„Всички 30 свидетели, призовани от държавното обвинение, отрекоха да е имало изнудване под каквато и да е форма от Иванчева и Петрова“, подчерта Кърджилов.

Същевременно адвокат Димитър Марковски подчерта, че публичността по процеса е много важна – заради фрапантните разминавания. По думите му, вижда се досъдебната стъкмистика, която е правена при досъдебното производство.

Няма как някой да твърди, че на тези жени е осигурен честен и справедлив процес, подчерта Марковски и допълни, че всеки изминал ден в ареста утежнява физическото и психическото състояние на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. 

Защитникът на Биляна Петрова – адв. Ирен Савова, заяви, че Петрова се съблякла в съдебна зала и показала белези как е насилвана, за да каже, че „е взела пари в „Марая“. „Такава жестокост и нечовечност за още неосъдени хора не може да се допуска в претендираща да е правова държава“, смята Савова.