София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Искра Баева: Нищо добро не чака нито Турция, нито България

Според историците турците в Западна Европа са загърбили демокрацията

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Очакванията, че в Турция след референдума ще има гражданска война, са пресилени, но виждаме, че има протести и напрежение. Нищо добро не чака нито Турция, нито България. Това коментира в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ историчката професор Искра Баева.

Според нея с референдума Турция се трансформира, като президентът поема контрола върху изпълнителната, законодателната и съдебната власт, което не се е случвало от времето на феодализма.

Според колежката ѝ проф. Евгения Калинова референдумът е показал, че турското общество е разделено и това вещае проблеми за Ердоган в бъдеще. Професор Калинова коментира още, че вотът на турците в България е показал, че те са доста по-европейски настроени в сравнение с диаспората в Западна Европа.

Искра Баева каза от своя страна, че турците в Западна Европа на практика са отхвърлили демокрацията.

Историкът Димитър Димитров коментира, че българските турци с тревога наблюдават ставащото в Турция и че не биха искали да видят страната ориентирана към исляма.

Според Искра Баева една авторитарна и ислямизирана Турция представлява опасност за България.