София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Искрен Веселинов: Не може всичко да се събира в София

Според депутата държавата трябва да подпомогне развитието на изоставащите региони

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Последните десетилетия доведоха до значително изкривяване в регионалната политика. Държавата чрез своите публични инструменти и инвестиционната си политика би трябвало да помага за премахване на различията в развитието на регионите, но това не се получава. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ Искрен Веселинов, депутат от Обединените патриоти и председател на комисията по регионална политика.

България в момента е с две лица. Една част, благодарение на държавна подкрепа и евросредства е почти достигнала средноевропейски нива, а другата – Северозападна, Северна централна България – драстично изостава, коментира депутатът.

Според него софиоцентризмът се е превърнал в една от големите злини на България. Преди 15 години Югозападният район е давал 34-35 от брутния вътрешен продукт, а сега вече е около половината, посочи Веселинов.

Той се обяви за промяна в регионалната политика, която да даде възможност на изостаналите райони да настигнат по-развитите и посочи, че досега инвестициите са насочвани към части от страната, които и без това са развити.

Имаме индустриални паркове в София, Пловдив, Бургас, но нямаме във Видин и Силистра, даде пример депутатът.

На глава от населението Силистра е привлякла 900 пъти по-малко инвестиции, отколкото София, допълни Веселинов и подчерта, че трябва да се полагат усилия за преодоляване на тези диспропорции.