София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ислямска държава държи заложници в Рака

Бойците напускат града, използват жителите за жив щит

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Бойна група от Ислямска държава напуска град Рака, използвайки за заложници местни жители като жив щит. Терористите се опитват да избягат от коалиционните сили и са заловили около 400 заложника, като се надяват да ги изтъргуват срещу собствения си живот, предават световните агенции. От своя страна военната групировка Сирийски демократични сили, която с подкрепата на американски самолети, е на крачка от пълното освобождаване на града, заяви, че е дала ултиматум на бойците - или да се предадат, или да умрат.
В същото време представител на Гражданския съвет на Рака Омар Алуш заяви, че бойците на Ислямска държава са получили разрешение от демократичните сили да напуснат града. По неговите думи, заложниците ще бъдат използвани като прикритие и гаранция. Засега не е известен броят на бойците, които се опитват да избягат от Рака.
Вчера през деня се появиха съобщения, че градът е напълно освободен, но впоследствие от коалицията Сирийски демократични сили отрекоха и дори предупредиха, че предстои ожесточен бой за последните райони, които са под контрола на терористите.