Гледай
на живо

"Ислямска държава" е планирала разработка на лаптоп-бомба, която да експлодира в самолет

Изрелски хакери са известили САЩ

"Ислямска държава" е планирала разработка на лаптоп-бомба, която да експлодира в самолет Израелските хакери са постигнали рядко срещан успех срещу изключително ловко криптираната кибер... thumbnail text

Израелските хакери са постигнали рядко срещан успех срещу изключително ловко криптираната кибер информация за операциите на екстремистите, съобщи в. "Ню Йорк Таймс". Израелски правителствени шпиони са хакнали ислямистката групировка "Ислямска държава" и са разкрили, че тя планира разработването на лаптоп-бомба, която да експлодира на самолет от известна авиолиния.

Според публикацията на вестника етичните хакери са известили САЩ, че терористите на ИД работят върху създаването на бомби, които лесно могат да преминат през скенерите на летищата, тъй като изглеждат точно като батерията на един лаптоп.

Именно тези разкрития са станали повод да бъде въведена още на 21 март забраната за пренасяне на компютри и други електронни устройства.

Това е било и конфиденциалната информация, споделена по време на срещата между президента Доналд Тръмп и руския външен министър Сергей Лавров на 10 май в Белия дом.

 Седмица по-късно подробностите от разговорите им станаха обществено достояние, благодарение на американския телевизионен канал "Ен Би Си нюз". Пред медията присъстващи на срещата разказаха, че Тръмп наистина е споделил на Лавров за плановете на терористите да свалят авиолайнер с бомба, монтирана в портативен компютър "ноутбук".