София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Ислямска държава“ са извършили нападение срещу база в Северен Ирак

„Ислямска държава" взриви автобус с пътници в Сирия

7 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Няколко терористи самоубийци от групировката „Ислямска държава“ са извършили нападение тази нощ срещу база в Северен Ирак. В базата са били разположени американски военни съветници. Двама от нападателите са се взривили на входа на базата през нощта, а останалите трима са ликвидирани от кюрдските пешмерги, контролиращи района на Киркук, където е разположена базата. Един от кюрдските офицери съобщи, че нападателите са носили униформи на пешмерги и били без бради, за да приличат на тях. Той добави, че при нападението са загинали двама пешмерги, а шестима са били ранени.

Между временно терористи задействаха бомба в автобус, пътувал по пътя Дамаск - Ас Сувайда в Сирия. Бомбата е била задействана с дистанционно. Много пътници са ранени, но засега не се уточнява точният им брой. Ас Сувайда се намира на 70 км южно от Дамаск. За разлика от близките Дараа и Кунейтра, този град не е засегнат от военните действия в Сирия. Правителствените войски вече започнаха издирване банди на групировката „Ислямска държава", действащи в източните райони на едноименната провинция и на границата с Йордания.