Гледай
на живо

Испанската прокуратура подгони 700 кмета на каталунски градове

Очаква се референдумът в Каталуния да се проведе на 1 октомври

Главната прокуратура на Испания откри 700 наказателни дела срещу кметове и ръководители на общини в каталунски градове заради подготовката за референдум за независимост, съобщава Associated Press.
Според “La Vanguardia” генералният прокурор на Кралството Хосе Мануел Маза е изпратил писмо до ръководството на надзорните ведомства на каталунските градове - Барселона, Херона, Тарагона и Лейда.
На длъжностните лица се нарежда да започнат наказателно преследване на кметовете, които възнамеряват да улеснят провеждането на гласуването. В случай че не бъдат доведени доброволно в съда, е възможно тяхното задържане.
На 7 септември Маза заяви, че Прокуратурата ще разследва и потиска всички опити да се подготви референдумът - публикуването и разпространението на материали за кампании, брошури и сайтове за оборудване.
Преди ден Парламентът в Каталуния прие закон за референдума, като позволи на 1 октомври да се случи гласуване по въпроса за независимостта.
Преди това регионалните власти са разработили документ, съгласно който независимостта на региона ще бъде обявена незабавно в случай на отказ от страна на централните органи на страната да позволят референдум за отцепването на областта от Испания.