София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Испанската прокуратура подгони 700 кмета на каталунски градове

Очаква се референдумът в Каталуния да се проведе на 1 октомври

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Главната прокуратура на Испания откри 700 наказателни дела срещу кметове и ръководители на общини в каталунски градове заради подготовката за референдум за независимост, съобщава Associated Press.
Според “La Vanguardia” генералният прокурор на Кралството Хосе Мануел Маза е изпратил писмо до ръководството на надзорните ведомства на каталунските градове - Барселона, Херона, Тарагона и Лейда.
На длъжностните лица се нарежда да започнат наказателно преследване на кметовете, които възнамеряват да улеснят провеждането на гласуването. В случай че не бъдат доведени доброволно в съда, е възможно тяхното задържане.
На 7 септември Маза заяви, че Прокуратурата ще разследва и потиска всички опити да се подготви референдумът - публикуването и разпространението на материали за кампании, брошури и сайтове за оборудване.
Преди ден Парламентът в Каталуния прие закон за референдума, като позволи на 1 октомври да се случи гласуване по въпроса за независимостта.
Преди това регионалните власти са разработили документ, съгласно който независимостта на региона ще бъде обявена незабавно в случай на отказ от страна на централните органи на страната да позволят референдум за отцепването на областта от Испания.