София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Испански съд издаде заповед за арест на свързани с Путин руски мафиоти

В списъка са зам.-директорът на Федералната служба за контрол на наркотиците генерал Алуев и депутатът Владислав Резник

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Испански съд е издал заповед за арест на руски граждани, съобщава El Mundo. Заповед за арест е издадена за заместник-директора на руската Федерална служба за контрол на наркотиците генерал Николай Аулов и депутата в Държавната Дума от „Единна Русия“ Владислав Резник.

Освен това са издадени заповеди за арест на още няколко руски граждани, които може да са свързани с мафиотски структури. El Mundo пише, че сред тях има свързани с властовите кръгове около руския президент Владимир Путин.

Съдията Хосе де ла Мата, който разследва престъпленията на т.нар. Малишевска и Тамбовска престъпни групи, е отбелязал, че за всички заподозрени има сериозни доказателства.

Сегашните заповеди за арест са продължение на операция „Тройка“ от 2008 година, когато бяха арестувани лидерите на Тамбовската и Малишевската групи Генадий Петров и Александър Малишев и още 20 други членове на бандите.

Разследването доказа, че мафиотите имат достъп до руските власти, се казва в статията на El Mundo.

Освен заповед за арест на депутата Резник, е издадена заповед и за ареста на неговата съпруга. В статията се посочва, че Резник е крупна фигура във финансовия и политически живот на Русия и близък до Путин. Резник е обявен за международно издирване още през март.

Според испанския съд мафиотите са използвали генерал Аулов, за да влияят върху висшата руска администрация. Генералът използвал своето влияние, за да заплашва неугодни на шефа на Тамбовската група лица, се казва още в статията.

Заповед за арест е издадена и за Леонид Христофоров, който действал като свързано лице с Аулов.

В списъка е още и Игор Соболевски, който е бил заместник-председател на Следствения комитет към прокуратурата и поддържал контакти и си разменял услуги с шефа на Тамбовската група Генадий Петров.

В материалите на испанския съд се споменава и Путин. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков е окачествил в интервю за Bloomberg тази информация като „абсолютна безсмислица“, завършва статията в испанския вестник.