София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Истанбулската конвенция отива в Конституционния съд

ГЕРБ искат обществен дебат по конвенцията

6 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Истанбулската конвенция е подписана, но все още не е ратифицирана от Народното събрание. От ГЕРБ я пращат на Конституционния съд с искане за преценка на съответствието й с Конституцията на България. Това обяви председателят на правната комисия в НС от ГЕРБ Данаил Кирилов на брифинг в парламента. 

По думите му, произнасянето съда ще даде един водещ правен ориентир за обществения дебат за Истанбулската конвенция. Според Данаилов един такъв дебат ще бъде полезен за българското общество.  „Конституционният съд ще отговори на един от критичните в дебата въпроси за съответствието с Конституцията на България по отношение на доброволния съюз между мъж и жена“, каза Данаил Кирилов и допълни, че ще бъдат премахнати негативните  нагласи и спекулациите, които битуват в този обществен дебат.

"Ако Конституционният съд постанови, че има несъответствие с Конституцията, тогава българското общество ще има два варианта за избор: да се запази Конституцията и да не се ратифицира Конвенцията или да променим конституцията“, категоричен бе той.