София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Историческа загуба на позиции за ХСС на вота в Бавария

Премиерът Зьодер ще трябва да сформира коалиция, за да управлява

5 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Християн-социалният съюз (ХСС) загуби контрола върху мнозинството в парламента в Мюнхен  след десетилетия на превъзходство. ХСС  управлява Бавария от 1950 г. насам, на по време на вчерашния вот претърпя исторически удар, получавайки само 37,25% от гласовете на баварците. Столицата  Мюнхен в Бавария е по-зелена от когато и да било. В четири от деветте избирателни кръга на Мюнхен досега Зелените завладяха вота в неделя. Те печелят 17,5% от гласовете в изборната надпревара.  Крайнодясната "Алтернатива за Германия" с 10,2% влиза за пръв път в управлението на Бавария. Много близки резултати до AfD имат либералните "Свободни избиратели" с 11.6% и Свободната демократическа партия с 5%, това сочат данни от екзит пол на агенция "Инфратест"за телевизия ARD.

Партията на премиера Маркус Зьодер ще трябва да сформира коалиция, за да продължи да управлява. Вотът вероятно ще се отрази и далеч извън Бавария, поради специалната роля на Християн-социалния съюз във федералното правителство.

Зьодер описа изборите като „болезнени“ и обяви, че партията му приема резултатите със смирение. „Сега е необходимо да се създаде стабилно правителство и ние приемаме тази задача“, каза премиерът.

Какви ще бъдат обаче ходовете на канцлера Ангела Меркел, която веднага ще бъде атакувана от критиците си след неуспеха на ХСС в изборите в Бавария? Според експерти, възможно е Меркел да обърне резултата от вота в собствена полза, тъй като ще има шанс да се раздели с вътрешния министър Хорст Зеехофер, който ѝ създаде доста проблеми в коалицията, докато непрекъснато губеше популярност като лидер сред баварците.