Гледай
на живо

С оптимизъм приключи срещата между Тръмп и Ким (ОБЗОР)

Двамата подписаха съвместна декларация

С оптимизъм приключи срещата между Тръмп и Ким (ОБЗОР) Срещата на върха на Съединените щати и Северна Корея  в Сингапур приключи. Американският презид... thumbnail text

Срещата на върха на Съединените щати и Северна Корея  в Сингапур приключи. Американският президент Доналд Тръмп и лидерът на КНДР Ким Чен ун подписаха съвместен документ.

По време на церемонията северокорейският лидер нарече подписания документ исторически. Според Ким подписването му "обявява нов старт".  "Ще видим големи промени", каза ръководителят на КНДР.

От своя страна Доналд Тръмп заяви, че се гордее с резултатите от срещата на високо равнище.

"Мисля, че като цяло нашите отношения, със Северна Корея, ... сега са в напълно различна ситуация, отколкото преди", добави американският президент и обяви готовността си да покани в Белия дом Ким Чен ун. 

САЩ ще предоставят гаранции за сигурността на Северна Корея, а ръководството на КНДР се ангажира на пълно ядрено разоръжаване. Това се посочва в съвместен документ, подписан от държавните ръководители на двете страни.

"Президентът Тръмп обеща да даде на Северна Корея гаранции за сигурност, както и председателят Ким Чен ун потвърдил твърда и непоколебима ангажираност към пълното ядрено разоръжаване на Корейския полуостров", се казва в документа.

В документа се посочва, че страните провеждат подробен обмен на мнения по въпроси, свързани със създаването на нови отношения между Съединените щати и Северна Корея, както и създаването на траен мирен режим на Корейския полуостров.

Лидерите на САЩ и Севелна Корея се договориха също да търсят останките на американски войници убити и изчезнали по време на Корейската война от 1950-1953, се казва в съвместно изявление, подписано днес, 12 юни, по време на първата в историята на двете страни среща на върха в Сингапур.

"Съединените щати и Северна Корея се ангажират да намери останките на военнопленници и изчезнали лица, включително бързото връщане на вече идентифицирани", се казва в още документа, който бе показан на репортери.

На раздяла американският и севернокорейският лидер се ръкостискаха и се разделиха.

"Имахме страхотен ден. Научихме много за нас и за нашите държави ", каза Тръмп преди края на срещата. Той също така нарече Ким Чен ун талантлив човек, който "много обича своята страна".  

Хронология на събитието  

Историческата среща започна в 4 часа българско време, в хотел "Capella" на курортния остров Sentosa, отделен от останалата част на Сингапур с мост.

Във фоайето на хотела са монтирани занамената на КНДР и САЩ, които имат същите цветове - синьо, червено и бяло.

Ким Чен ун излезе от колата, без да се усмихва, облечен в черно сако. Следващ пристигна Тръмп, облечен в син костюм и с червена вратовръзка.

В началото на срещата те се усмихнаха, поклониха се пред камерите.

„Това е чест за мен, ще имаме чудесни отношения, няма съмнение“, каза Тръмп. Той не обясни дали има предвид отношенията на лично ниво или отношенията между страните. Президентът също изрази надежда, че преговорите ще бъдат "изключително успешни".

От своя страна Ким Чен ун изрази надежда, че Пхенян и Вашингтон ще преодолеят проблемите в отношенията си.

Разговорът на четири очи между двамата лидери продължи, както беше планирано в протокола, около 45 минути. Американският президент заяви, че преговорите са били "много, много добри" и ще бъде възможно да се решат "големите проблеми и голяма дилема." Той оценява отношенията си с лидера на КНДР като "отлични".

Ким Чен ун обяви, че се интересува от тясното сътрудничество с Тръмп. В същото време обаче той не даде отговор на въпроса, поставен от журналистите три пъти за възможността да се откаже от ядреното оръжие.

Тръмп посочи, че "голям напредък" е постигнат на срещата, която е минала "по-добре от очакваното".

След срещата лидерите на отделните страни се проведе срещата на върха в разширен формат. От САЩ в събитието участваха държавеният секретар Майк Помпео, президентският съветник по въпросите на националната сигурност Джон Болтън и ръководителят на Белия дом Джон Кели. Севернокорейската делегация включва заместник-председателят на партията на Корея Ким Йонг Чол, заместник-председател и ръководител на международния отдел на ЦК на партията и министърът на външните работи И Йонг хо.

На срещата на върха са обсъдени въпросите за пълното ядрено разоръжаване на КНДР и гаранциите за мир на Корейския полуостров, нормализирането на отношенията между САЩ и Северна Корея.

Предистория на срещата

След влошаването на отношенията, дължащо се на текущите тестове на ядрени ракети в КНДР, Пхенян обяви готовността си да предприеме курс на ядрено разоръжаване и двете страни се съгласиха да започнат подготовката за срещата на високо равнище.

На 25 май Северна Корея взриви три от четирите си тунела, където бяха проведени ядрени опити. В същото време американският президент съобщи в същия ден, че отказва да се срещне с лидера на КНДР, но един ден по-късно заяви, че подготовката за срещата продължава.

Тръмп по-рано заяви, че очаква да нормализира отношенията си с КНДР, и не изключи възможността за подписване на мирен договор с Пхенян, но добави, че Съединените щати няма да приемат отказ за пълно ядрено разоръжаване на Северна Корея.

Официално КНДР и Съединените щати са във война след края на военния конфликт в Корея през 1950-1953 г., която завършва с подписването на споразумение за примирие. Всички опити на Пхенян да сключва мирен договор с Вашингтон все още се отхвърлят, като САЩ запазват до момента в Южна Корея повече от 28,000 американски войници.