София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ИСТОРИЧЕСКО: Македония ще променя Конституцията

Депутатите подкрепиха конституционни изменения заради името на страната

5 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Депутатите от парламента на Македония приеха да бъдат извършени промени в Конституцията, за да може страната да промени името си на Република Северна Македония. След  поименно гласуване депутатите се изказаха в полза на стартирането на процеса на изменение на Конституцията на републиката, представен от правителството на страната. Това решение беше взето в петък на 61-вото заседание на Парламента.

Предложението беше подкрепено от 80 от 120 депутати, 39 гласуваха против, 1 отсъства.

На 8 октомври правителството на Македония одобри законопроект за въвеждане на четири изменения в Конституцията на страната. Комисията по конституционни въпроси на парламента на Република Македония, на 12 октомври, с мнозинство, подкрепи предложението на правителството.

Първото конституционно изменение се отнася до добавянето на прилагателното "Северна" в името на Република Македония. Второто изменение се отнася до преамбюла на Конституцията, в който са изброени държавните правни традиции. Третият, от своя страна, предвижда "зачитане на суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на съседните държави". Четвъртото изменение има за цел да се грижи за културните, икономическите и социалните права на македонския народ и на всички граждани в чужбина, без да се намесва във всяка форма с суверенните права на други държави и техните вътрешни работи.

„Македония ще стане част от европейското семейство и ще сбъдне мечтата си за по-добър живот“, това каза премиерът Зоран Заев в петък на пресконференция след парламентарната среща, на която беше взето решение за изменение на конституцията на Република Македония. Ръководителят на македонското правителство подчерта, че денят е  "станал исторически за Македония".

"Процесът на влизането ни в НАТО вече е започнал и скоро ще станем пълноправен член на Алианса и в рамките на една година ще приключим преговорите за присъединяване към Европейския съюз", заяви македонският премиер, като изрази специална благодарност на опозиционните депутати, които "въпреки партийния натиск, гласуваха за изменение на конституцията. "