София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Историческо: Старт на преговорите между Севера и Юга

Дойдох да сложа край на конфронтацията, каза Ким Чен ун

6 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Историческата среща на южнокорейския президент Мун Дже Ин и севернокорейския  лидер Ким Чен ун се проведе в южната част на демилитаризираната зона на Панмунджон в частта за преговори. Ким Чен ун стана първият лидер на Северна Корея, който прекоси военната граница.

Двама лидери се ръкуваха и след това хванати за ръце я преминаха символично границата. Присъстващите на този исторически миг две делегации избухнаха в ръкопляскания, съобщи ТАСС.

След  това главите на корейските държави се оттеглиха от протокола и отново се преместиха на север от границата. Така президентът Мун също посети севернокорейската територия.

Завръщайки се на юг Ким Чен-ун и Мун Дже Ин бяха заснети с децата, които ги посрещнаха - едно момче и едно момиче, които донесоха цветя на лидерите.

Държавните глави тръгнаха по червения килим до площада, където се състоя церемонията по посрещането.

Церемонията приключи с поздравите на Ким Чен ун с охрана на въоръжените сили на Република Корея. Ким Чонг ун и Мун Дже ин се ръкостискаха с ключовите фигури от властта и на двете страни, които са включени в делегациите за срещата.

В севернокорейската делегация е включена сестрата на Ким - Ким Йо-чен, която през февруари беше на церемонията по откриването на Зимната олимпиада в Пьончан.Тя се опита да следва брат си и Мун Дже Ин на червения килим, но веднага я предупредиха и Ким Йо-чен отстъпи настрани.

След церемонията, лидерите на двете Кореи се насочиха към  "Дома на мира" - павилион, построен през 90-те години на миналия век за преговорите. Срещата се провежда за първи път там.

Ким Че ун изрази надежда за добри резултати от срещата на високо равнище между Севера и Юга. Мун Дже Ин от своя страна се съгласи и призова за постигане на споразумение, "за да се направи добър подарък" за корейската нация и миролюбивите хора на света.

Говорител на южнокорейската администрация заяви, че севернокорейският лидер Ким Чен ун е призовал за прекратяване на историята на конфронтацията на Корейския полуостров.

"Дойдох да сложа край на конфронтацията", е казал Ким Чен ун на брифинг след сутрешния кръг преговори на високо равнище между двамата лидери.

През деня се очаква да бъдат обсъдени въпроси за мира и сигурността. След това е планирано лидерите на двете Кореи да засадят бор на военната демаркационна линия и след това да се проведе банкет.

Ким Чен-ун потвърди, че е взел със себе си за масата добре познатата в Пхенян юфка от елда и ще предложи на президента на Южна Корея  да я пробва.

От своя страна Мун Дже Ин също е взел ястия за Ким Чен ун, включително и швейцарски картофени торти, като се има предвид, че настоящият лидер на КНДР като дете е учил в международно училище в Швейцария.

Това е третата среща на върха на двете корейски държави от 2000 г. насам.