София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Италианците гласуват за конституционен референдум

От него зависи дали ще има реформи в конституцията на страната

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

В Италия се провежда конституционен референдум. Той бе поискан както от представители на мнозинството, така и от опозицията.

Избирателите трябва гласуват с „да” или „не” на въпросите: Разпоредби за преодоляване на равноправния двукамерен парламент, намаляване броя на депутатите, ограничаване оперативните разходи на институциите, отменяне на Националния икономически и трудов съвет, преразглеждане на дял V –ти от част II –ра на Конституцията.

Въпросите засягат намаляване броя на сенаторите от 315 на 100 души, Сенатът да не гласува доверие на правителството и да приема само ограничен брой закони за разлика от Камарата на депутатите, която да има повече правомощия, премахване и преустройство на областните ведомства и др.

За валидността на конституционното допитване не се изисква кворум. Въпросът е дали в действителност резултатът от референдума ще доведе до оставката на премиера Матео Ренци и политически промени.

Вотът е от 7 до 23 часа местно време и за участие в него са призовани повече от 50 милиона италианци.