София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Италиански отпадъци на българска земя

Срещу милиони евро Неапол и Палермо ще изхвърлят боклука си у нас

8 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Италианските градове Неапол и Палермо, които са известни с купищата боклук по улиците си, ще платят милиони евро на България, за да изхвърлят отпадъка си у нас.

Очаква се първата пратка да тръгне от Джулиано, провинция Авелино. Италианско издание съобщава, че боклукът е превърнат в екобали. Те ще бъдат изпратени към пристанището в Бургас. Пратката е била натоварена от асоциацията от фирми Defiam Ecobuilding, която е спечелила търг за 14 млн. евро на област. Компанията е поискала разрешение за износ на 3500 тона отпадъци за България. Одобрението на българските власти за операцията е дошло на 3 юни. Това е първото разрешение за износ на боклуци извън границите на Италия.

В искането за оторизация се посочва, че отпадъците ще бъдат подложени на разопаковане и складиране. Така екобалите ще отидат в сметища след като бъдат сортирани продуктите, които могат да бъдат рециклирани. Други варианти са да бъдат изгорени или да захранват циментов завод.

Около 5600 тона боклук всекидневно се изхвърлят в сицилианската столица Палермо. Започва се изнасянето на отпадъци от сметището в Лентини към Варна. Първата пратка е за 10 000 тона. От екоминистерството уточняват, че на територията на Пристанище Варна многократно са извършвани превози на отпадъци.