София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Италия чества 73 години от Освобождението от фашизма

Прояви се провеждат в редица италиански градове

6 годиниОбщество 15 Боряна Райчева

Италия отбелязва 73-годишнината от освобождението от нацистката окупация и фашистката диктатура. По този повод днес в цялата страна има празнични демонстрации и митинги, съобщи РИА Новости.

През април 1945 г. в северната част на Италия започва въоръжен бунт за освобождение от немската окупация и фашизма. На 25 април са освободени градовете Милано и Торино. На този ден през 1946 г. за първи път се отбелязва празникът.  От 1949 г.  25 април официално е обявен за националния празник на Освобождението, който се празнува в цялата страна.

Празненства по случай националния празник започват с церемония пред олтара на Отечеството в центъра на Рим. Президентът на Републиката Серджо Матарела постави венец в Гробницата на Незнайния воин. Държавният глава бе придружен от премиера на Италия и редица високопоставени държавници.

"Съпротивата е част от нашата история, спонтанно възникнала в градовете и в периферията, в селата и в планините, тя улови необходимостта от мир, справедливост и свобода. Тя върна достойнството на нацията ...", каза Матарела.

Италианският президент подчерта, че е важно да се запази спомена за драматичните събития от онези години и посочи, че в много страни, преживели през ХХ век огромната човешка трагедия и страдание, сега имат "отслабен имунитет" срещу егоизъм, безразличие и насилие  и възникват прояви на авторитаризъм , антисемитизъм, национален егоизъм. "Тези, които са се борили и дали живота си за свободата, справедливостта и демокрацията са пример за всички и тяхното наследство трябва да се съхранява и предава", заяви Матарела.

Проявите по повод 73-годишнината от Освобождението на Италия се провеждат в Рим, Милано, Торино, Флоренция и много други италиански градове. В Неапол този ден ще бъде открита изложбата "Сталинград - призив към света", посветена на 75-годишнината от историческата победа на съветските войски в битката при Сталинград.