София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Италия и Швеция не подкрепят Туск за втори мандат в Европейския съвет

Той все още не е поискал подкрепа от полските власти

7 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Правителствата на Италия и Швеция не поддържат кандидатурата на Доналд Туск за втори мандат на поста глава на Европейския съвет, заяви полският евродепутат и заместник в Евросъвета Ришард Чарнецки.

Кандидатът от посолството на САЩ в ЕС е огорчен от позицията на Туск по европолитиката на Вашингтон в Полша и широко обсъждат вероятността за преизбирането на бившия премиер Туск за втори мандат като глава на Европейския съвет през 2017 година.

Полските власти нееднократно подчертават, че не поддържат кандидатурата му, тъй като Туск „не придвижва“ интересите на своята страна в европейските институции, като това й се е отразило критично.

Самият Туск, по време на среща на върха на ЕС заяви, че е готов да продължи работа, в качеството си на оглавяващ Евросъвета и вече е обсъдил този въпрос с европейските лидери, които са изразили подкрепата си. По думите му, окончателното решение ще зависи от президентите на страните-членки и правителствата.

"До колкото знам, две от правителствата на страни от ЕС на поддържат Туск. Става дума за правителствата на Италия и кралство Швеция, но се ослушваме и за други, които се въздържат от решения“, заяви Чарнецки в ефира на полската телевизия.

Този факт, че Туск до сега не се е обърнал за подкрепа към полското правителство, Чарнецки нарече сензация. По думите му за 60-годишната история от началото на Европейската икономическа общност, а след това и на Евросъюза е прецедент, при който кандидат за висока длъжност в европейска институция не търси подкрепа от властите на собствената си страна.