София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Италия прави опит да развие отношенията си с Русия

Тя ще председателства срещата на G7 през 2017 г.

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Италия, която на 1 януари 2017 година ще председателства срещата на G7, ще направи опит да развие отношенията си с Русия, заяви италианският премиер Паоло Джентилиони.

„Италия ще опита да използва председателството на G7, за да постави основите в развитието на отношенията си с Русия“, каза Джентилиони по време на пресконференция.

По думите му Италия може да изиграе важна роля в този въпрос.

„Думите ми не са свързани с отказване от принципите ми, а с отказване от логиката на Студената война, която няма никакво отношение към настоящата ситуация“, добави той.

Друга важна тема по време на председателството на Италия, ще бъде Средиземноморският регион. „Централна тема ще бъде Средиземноморието, което не може да бъде „ничие море“, отбеляза италианският премиер.

Форумът за икономическо развитие на страните се представяше като „осмица“, но през 2014 година, на фона на събитията в Крим участниците в клуба решиха да не отидат на срещата на G8 в Сочи. Те се събраха в Брюксел, без Русия. Участниците в G7 заявиха, че не желаят да заседават заедно с Русия, докато Москва не промени политиката си, относно Крим.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че Москва няма да предприеме никакви действия по връщането си в G8. По думите западните партньори „се убеждават по между си, че връщането на Русия в осмицата е необходимо“.