Гледай
на живо

Италия преодоля политическата криза

Успяха да сформират правителство

Италия преодоля политическата криза Италианският президент Серджо Матарела намери изход от политическата криза, която продължава вече 88... thumbnail text

Италианският президент Серджо Матарела намери изход от политическата криза, която продължава вече 88 дни след парламентарните избори. Успяха да формират правителство, начело с адвоката Джузепе Конте - кандидат на "Движение 5 звезди" и партията "Лига".

Двете евроскептични и популистки партии отстъпиха крачка назад и оттеглиха предложения от тях министър на икономиката, заради когото президентът Серджо Матарела отказа да даде мандат на Конте преди няколко дни.

Изборите се проведоха на 4 март, без да се определи ясен победител. Партията на Конте стана водещата партия, набирайки подкрепата на почти една трета от гласоподавателите.

Матарела даде на Конте мандат да сформира ново правителство два пъти, но президентът блокира първия опит на адвокат да създаде кабинет на 27 май. Единствената пречка беше кандидатурата на министъра на икономиката. Лигата настояваше за фигурата на 81-годишния икономист Паоло Савона, но Матарела не беше доволен от мненията си за паневропейската парична политика.

В четвъртък вечер се е стигнало до договорки за "условията за формирането на политическо управление", според които Савона ще бъде преместен в по-малко важна роля. Котарели отказа  мандата и Конте се съгласи да оглави правителството.

Правителството на 54-годишния адвокат и университетски професор ще положи клетва в петък в 17.00 часа. Тогава ще трябва да получи вот на доверие в двете камари на националния парламент, където "Лигата" и "Движение 5 звезди“ имат колективно мнозинство.