София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Южна Корея откри следи от радиация след ядрените опити на КНДР

През юли Северна Корея тества две междуконтинентални балистични ракети

6 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Агенцията за ядрена безопасност на Република Корея открила в атмосферата следи от радиоактивния изотоп ксенон-133 след новия ядрен опит в КНДР. Това съобщи в сряда представител на ведомството по време на пресконференция в Сеул.
Въз основа на тези резултати е трудно да се каже каква е била мощността на взрива и използвано ли е ядрено или термоядрено оръжие, но със сигурност можем да кажем, че ксенон-133 е със севернокорейски произход. Според представителя на агенцията няма опасност за здравето на южнокорейците и околната среда.
Ксенонът е инертен газ, който се среща в природата и се използва за запълване на лампи с нажежаема жичка, мощни газоразрядни и импулсни източници на светлина. Въпреки това неговият изотоп има изключително изкуствен произход и се формира, включително при ядрената реакция.
През юли Северна Корея тества две междуконтинентални балистични ракети, а на 3 септември обяви успешно тестване на термоядрен заряд, който може да бъде използван като бойна глава. Това предизвика остра реакция от страна на международната общност. Действията на Пхенян бяха осъдени от Китай, а Южна Корея и САЩ не изключиха възможността за военен отговор.