София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Южна Корея протестира „за“ и „против“ президента си Пак Гън Хе

Към момента тя очаква решението на Конституционния съд

7 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Хиляди жители на Южна Корея излязоха на демонстрации, една от които премина с искането за окончателна оставка на президента на страната Пак Гън Хе, а другата антидемонстрация е подкрепа на президентката, предаде агенция Ренхап.

Парламентът на Южна Корея обяви на 9 декември импийчмънта на президента, във връзка с огромен корупционен скандал. В момента Пак Гън Хе очаква решението на Конституционния съд, който или да потвърди импийчмънта или да възстанови президентските пълномощия на президентката.

По данни на агенцията, поддръжниците на президента са убедени в това, че обвиненията срещу Пак Гън Хе са неверни.

Опонентите на правителството на Пак Гън Хе се събраха на демонстрация в Сеул искане за оставката на президентката за 18-и пореден път. Те искат доброволната оставка на президентката, пълномощията на която изтича в началото на 2018 година. Към момента задълженията на държавен глава изпълнява министър-председателят Хван Ге Ан.

Стълкновения между двата лагера демонстранти не са забелязани, но полицията е поставила заграждения, за да ги предотврати. Общо за охраната на реда са задействани 16 хиляди полицаи.

Скандалът в Южна Корея се разпали през октомври, когато в пресата се появиха съобщения за корупция от големи южнокорейски корпорации, в това число Samsung, поддържани от правителството в замяна на предоставени крупни суми пари във фондове, създадени от приближен до президента на име Цой Сун Сил.