Гледай
на живо

Йълдъръм: Анкара уважава Гърция, но си иска избягалите превратаджии

Гръцкият съд отказа на Турция да екстрадира военните

Турция уважава решението на гръцкия съд да не предаде на Анкара избягалите след преврата осем военни, но все пак счита за необходима екстрадицията, заяви министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм в Атина по време на пресконференция с гръцкия си колега Алексис Ципрас.
Ние уважаваме решението на гръцките съдебни власти. Да, съдебната и политическата власт са разделени, но Турция наистина премина през много трудни вермена. Искаме да ни бъдат предадени тези превратаджии, за да не бъдат развалени отношенията между двете страни, коментира той.
В началото на май Апелативният съд отхвърли искането на Анкара Гърция да екстрадира двама от осемте войници, избягали от Турция след неуспешния опит за преврат.
По-рано съдът отказа да върне в Турция и другите шестима военни. Избягалите в нощта на опита за преврат турци поискаха убежище от страна на гръцките власти, като отрекоха да са замесени в действията срещу Ердоган.
Турция от своя страна ги обвини в опит за убийство на президента, опит за сваляне на правителството, парламента и конституционния ред. Те са обвинени в грабежи, както и увреждане на държавна собственост. Последните две точки са свързани с отвличането на хеликоптер, чрез който военните са достигнали Гърция.