София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Юнкер: Чака ни трудна среща във Варна

Каналите за връзки с Москва трябва да останат

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призна, че очаква предстоящата на 26 март среща на върха ЕС-Турция със смесени чувства. Съответното изявление люксембургският политик направи в рамките на съвместна пресконференция с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, свикана след двудневната среща на върха на държавните и правителствени лидери на страните от Общността, предава скопският телевизионен канал A1 On, цитиран от Фокус.
Юнкер изяснил, че проблемите между ЕС и Турция не престават да се увеличават, но същевременно увреи, че Брюксел иска да засили сътрудничеството с Анкара. На свой ред Туск изрази надежда, че разговорите с турския президент Реджеп Тайип Ердоган ще засегнат широк кръг от теми.
„Срещата няма да бъде лесна, пред нас стоят някои сложни въпроси, включително турските действия в Сирия. Ние сме съседи с Турция, трябва да намерим начин да говорим открито“, добави полският политик.
По отношение на решението на ЕС да подкрепи оценката на Великобритания, че атаката срещу бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал вероятно е по поръчка на Русия, Туск подчерта, че „това е най-добрият възможен отговор, на който Общността е способна".
Юнкер отбеляза, че решението за отзоваване на посланика на ЕС в Москва е „извънредна мярка", която все още не е предприета. Той осъди отравянето на Скрипал, но добави, че комуникационните канали с Москва трябва да останат отворени и около тази позиция няма разногласие сред партньорите от Общността.