София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Западните Балкани не са готови за ЕС

Юнкер потвърди в София, че разширяването ще стане 2025 г.

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

ЕС остава силно ангажиран с европейските перспективи за страните от Западните Балкани, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер след срещата с премиера Бойко Борисов и лидерите от Западните Балкани. На срещата са обсъдени перспективите на региона и възможностите за инфраструктура и дигитална свързаност.

Юнкер заяви, че е впечетлен от качествената работа на страната ни. Той обясни, че е видял желание в страните от Западните Балкани за развитие и реформи, за да могат да се присъединят бързо към ЕС. Той съобщи, че ако всички условия бъдат изпълнени, присъединяването им ще стане евентуално през 2025 година.

„На този етап нито една от държавите не отговаря напълно на всички условия, но има голям напредък в развитието им. Всички страни трябва да приключат двустранните териториални конфликти преди да се присъединят. В ЕС следим тази нестабилност. Ние не искаме такава“, заяви председателят на ЕК.

Юнкер допълни, че не може да се правят отстъпки по условията за присъединяването в ЕС. Той е на мнение, че трябва да се обсъди финансирането на подобряването на свързаността на Западните Балкани.

От своя страна премиерът Бойко Борисов заяви, че Западните Балкани са неделима част от Европа, а включването им в общото европейско пространство на сигурност и икономическо развитие е от стратегическо значение за трайната стабилност на целия Европейски съюз. Премиерът акцентира върху необходимостта от съдействие от ЕК за проектите за инфраструктура и дигитална свързаност.

„Изграждането на на стратегически инфраструктурни обекти ще повиши свободния търговски обмен, инвестициите, конкурентоспособността и движението на капитали, а сътрудничеството в областта на образованието и културата ще гарантира добросъседството и утвърждаването на ценностната система на ЕС сред обществата“, обясни министър-председателят.

Македонският премиер Зоран Заев заяви, че Македония е готова с много проекти и за тях е много важен Коридор 8. „ Искам да покажем колко хубаво място са Балканите и колко можем да дадем на европейското семейство. Няма от какво да се плашат. Балканите могат да са добър партньор на държавите от ЕС“, коментира Заев.

Относно името на Македония, Заев заяви, че сега е шансът този проблем да бъде решен. „Убеден съм, че този въпрос ще бъде решен за доброто на Гърция, Македония и страните от ЕС. Целта ни е до юни да получим дата за преговори с ЕС“, заяви Заев.