София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Юнкер се скъса да хвали България

Председателят на ЕК даде интервю за „Дойче веле“

6 годиниПолитика 11 Боряна Райчева

България изцяло и без уговорки стои зад европейския дневен ред и поставя в центъра на вниманието именно онези теми, които са от особено значение за европейците: най-вече миграцията, дигиталния пазар, европейския отбранителен съюз и европейското бъдеще на държавите от Западните Балкани.

Това казва в интервю за „Дойче веле“ председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Според него България е изключително добре подготвена за европредсателството и дори е създала специално министерство, оглавявано от Лиляна Попова.

Председателят на ЕК добавя, че Попова е изключително подготвена, както е премиерът Борисов и дава висока оценка на работата на българската еврокомисарка Мария Габриел.

България е една от най-проевропейските страни, т.е., налице е силна воля за действие, за да се намерят общи решения. Поради всичко това моите очаквания са много положителни – не само за европредседателството, но и за необходимите действия за борба срещу корупцията, казва още Юнкер и добавя, че икономиката на страната расте с високи темпове, държавният дълг е нисък, а бюджетът е под контрол.