София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Юнкер: Смъртното наказание в Турция означава край на преговорите с ЕС

"Съдбата на Турция е тясно свързана с Европейския съюз"

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Въвеждането на смъртното наказание в Турция би означавало прекратяване на преговорите за присъединяване към Европейския съюз (ЕС). Това заяви ръководителят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в интервю за германския вестник Rheinische Post.
Ако въвеждането на смъртното наказание се окаже повече от реторика, това ще означава категоричен отказ на Турция от европейското семейство, това би било равносилно на край на преговорите. Основа на нашата общност е зачитането на демокрацията, правата на човека и международното право, а тези стойности изключват смъртното наказание, коментира той.
Юнкер допълни, че въпреки съществуващите различия между Брюксел и Анкара, разчита на близки отношения с Турция и в бъдеще. Според него "съдбата на Турция е тясно свързана с Европейския съюз."
Бих искал това да бъде така и в бъдеще, заяви той.
На 16 април турският президент Тайип Ердоган заяви, че "първото нещо", което ще обсъди с премиера Бинали Йълдъръм и председателя на опозиционната Партия на националното действие Девлет Бахчели ще е въпросът за връщането на смъртното наказание в страната.