София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Юнкер: Турция стремително се отдалечава от ЕС

"Отговорността е изцяло на турската страна", каза Юнкер

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер коментира, че Турция се отдалечава от Европейския съюз с големи скокове и се стреми да прехвърли отговорността за това на самия Европейски съюз.
Турция се отдалечава с най-големи скокове от Европа и въпросът е дали да се сложи край на преговорите с нея. В момента преговорите не вървят, заяви Юнкер, разговаряйки с посланиците на Европейския съюз.
Той отбеляза, че Анкара иска да прехвърли отговорността за влошаването на отношенията с Брюксел.
Подозирам, че Ердоган, с когото винаги съм бил в приятелски отношения и с когото поддържам добри отношения, очаква от Европа декларация за прекратяване на преговорите с ЕС, за да прехвърли вината на Брюксел, вместо на Турция, добави председателят на ЕК.
Според него ЕС трябва да се държи по такъв начин, че "турците да разберат, че самите те, системата на Ердоган са направили невъзможно присъединяването на Турция към Европейския съюз"
"Отговорността е изцяло на турската страна", каза Юнкер.